Wędzenie to znany proces mający na celu konserwację żywności. Dawniej, kiedy nie było lodówek i zamrażarek trzeba było sobie radzić inaczej by móc zachować świeżość jedzenia na dłużej. Popularne było solenie ale stosowane było tylko do mięsa i ryb. Znowu suszenie zwykle obejmowało warzywa, owoce, a nie mięsa. Wędzenie jest bardziej uniwersalne. Mimo iż wędzonki kojarzą się głównie z wędlinami to wędzić można też śliwki, papryki, czy żółte sery. Jak zatem przebiega wędzenie?

Wędzarnia z hakami i półkami

wędzarnia elektryczna borniakNa początku oczywiście trzeba przygotować odpowiednie produkty do wędzenia. W przypadku kiełbas należy wziąć wybrane gatunki mięsa, najczęściej wieprzowina, a następnie je przemielić w maszynce. Można do mięsa dodać przypraw, takich jak liść laurowy, pieprz, czy sól, tak by wędlina była bardziej aromatyczna. Następnie takie mięso pakuje się do jelit wieprzowych, a końcówki skręca i tworzy pęto kiełbasiane. W przypadku wędzenia ryby lub szynki można je natrzeć przyprawami przed wędzeniem. W przypadku serów zwykle kroi się je tylko na kawałki jakie chce się otrzymać. Warzywa i owoce powinny mieć usunięte pestki, czy gniazda nasienne, skórka powinna zostać. Następnie trzeba wybrać miejsce na wędzenie. Praktyczna wędzarnia elektryczna Borniak ma zarówno haki, jak i półki do wędzenia. W ten sposób w jednej sesji wędzarniczej można uwędzić wiele różnych produktów spożywczych. Kiełbasy i ryby zwykło się wieszać na hakach, w ten sposób można jednocześnie uwędzić ich więcej niż gdyby kładł się je na półkach.

wędzarnia elektryczna borniakKolejna kwestia to wybór zrębków wędzarniczych. O dziwo nie jest to takie proste. Nie wystarcz kupić byle jakiego mixu zrębków, bo chodzi nie tylko o podwyższenie temperatury w wędzarni podczas ich spalania, ani nawet nie o konserwację dymem. Ważny jest także aromat potraw. Każde drzewo nada wędlinom czy serom inny posmak. Może być on neutralny i słabo wyczuwalny, jak również wyrazisty, słodkawy, czy gorzki. Popularne są zrębki bukowe i olchowe, dobre na początek. Jednak zaawansowani wędzarze wykorzystują także buk, sosnę, czy wiśnię. W ten sposób uzyskuje się oryginalne wędzonki. Po zakończonym procesie wędzenia można wyciągnąć produkty spożywcze i przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu, nie musi to być lodówka.

Podsumowując, warto jest kupić wędzarnię która będzie praktyczna, łatwa w obsłudze i dawała duże pole do popisu w kwestii przygotowywania wędzonek. Na pewno warto też zainwestować w odpowiednie jelita wieprzowe do kiełbas, zrębki wędzarnicze, dzieki którym wędzonki nabiorą odpowiedniego aromatu.